A miskolci biomassza projekt:

A Miskolc Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújuló energia alapú ellátása érdekében létrejött projektcég számára a KEOP-4.2.0/B pályázat elnyerése és a finanszírozási hitel megszerzése lehetővé tette, hogy zöldmezős beruházás keretein belül egy 3 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, kb. 900 méter hosszú földbe fektetett távvezeték pár, kb. 10 tonna/óra teljesítményű mobil aprítóberendezés és közel 1000 m2-es fedett tüzelőanyag tároló kerüljön megvalósításra.

A beruházásnak köszönhetően teljes egészében kiváltásra került a távhőszolgáltató Dorottya utcai kazánháza és részben a Kenderföldi kazánházának hőtermelése. A beruházásnak köszönhetően a hőszolgáltató MIHŐ Kft. földgáztüzelést csak a csúcsterhelés fedezésére biztosít kb. -2°C külső hőmérséklet alatt.

A MIHŐ Kft. a beruházás megvalósításától 2017. december 31-ig terjedő időszakban a Kenderföldi és a Dorottya utcai hőkörzetekben 212 036 GJ hőenergia előállítását biztosította biomassza forrásból, ezáltal 7 007 138 m3 földgáz eltüzelését kerülte el, mellyel 13 299 tonna CO2 kibocsátással csökkentette a levegő terhelését.

A miskolci biomassza fűtőmű nagy biztonsággal, jóval a határérték alatt teljesíti az 53/2017. (XI. 18.) FM rendeletben foglalt emissziós értékeket. A fűtőmű csak a fűtési szezonban üzemel, automata teljesítmény és tüzelőanyag-szabályozás jellemzi. A beépített porleválasztó berendezés a füstgáz tisztításával a porszemek 99%-át kiszuri, a 20 méter magas kéményből való kibocsátás miatt a kertvárosias lakókörnyezet terhelése minimális.

A beruházás hatására a Miskolc földgázfüggősége tovább csökkent, átmeneti földgázhiány esetén a szolgáltatott területen a leghidegebb időjárás esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

Felhasznált tüzelőanyagok: erdészeti kitermelésből származó apríték, fűrészüzemi termelésből származó apríték. Igényelt mennyiség: összesen 4.500 tonna + 20% /év